Teamontwikkeling

Alleen ga je snel, samen kom je verder

Een goede samenwerking in een team zorgt voor meer werkplezier, meer effectiviteit en meer innovatie. Samenwerken is dus behoorlijk belangrijk, maar soms ook heel erg moeilijk, want al die verschillende types in een groep vormen nog niet zomaar een hecht en veilig team. Door middel van een intensieve begeleiding of een teamopstelling worden helpende en belemmerende patronen blootgelegd en zijn jullie tot slot als groep in staat om de regie in eigen handen te nemen en stappen te zetten in de samenwerking.

Teamontwikkeling

Bekijk ons aanbod:

Team TMA

Als je op een positieve en leuke manier met het team aan de slag wil gaan, en meer zicht wil krijgen op de talenten in het team, dan is de TMA teamdag echt iets voor jou. Dit is een heel effectieve manier om de talenten en gedragsvoorkeuren van de teamleden in kaart te brengen. De teamanalyse maakt inzichtelijk wat een team motiveert en hoe de talenten van de teamleden zich daartoe verhouden. De Beukelaar groep werkt met de TMA tool omdat dit gemeenschappelijke taal geeft voor het bespreken van gedrag in teams. Niet alleen op individueel niveau heeft het dus voordelen om de talenten van medewerkers te analyseren en zichtbaar te maken, maar op op groeps- en organisatieniveau. Het zal de onderlinge samenwerking versterken. Medewerkers leren elkaars talenten te benutten en begrijpen waarom ze met de ene collega makkelijker werken dan met de andere. Het vieren en benutten van de verschillen in een team zorgt voor betere samenwerking en een prettig werkklimaat.

Teamopstelling

Het werken met opstellingen is een manier om snel zicht te krijgen op wat er speelt binnen het team of organisatie. Opstellingen maken de verhoudingen zichtbaar. Tijdens een opstelling wordt een ontwikkelingsvraag of thema vanuit het team ingebracht en door het fysiek opstellen van representanten voor teamleden of andere thema’s verschijnen als vanzelf de (verborgen) dynamieken die zich afspelen binnen het team of organisatie. De Beukelaar Groep werkt ook regelmatig met paardenopstelling. Wanneer paarden meedoen in een opstelling is dat een enorme verrijking. Een paard is erg gevoelig en kan hierdoor haarfijn ons onbewuste waarnemen en erop reageren. Een paard is namelijk van nature een sociaal dier dat in een kudde leeft. Daar waar geen balans is, waar verbindingen nodig zijn, andere posities ingenomen moeten worden, waar beweging nodig is, zal het paard gaan reageren. Hierdoor wordt zichtbaar wat ten grondslag ligt aan een bepaald symptoom of gedrag.

Teamcoaching

Kijk eens om je heen. Met je collega’s breng je meer tijd door dan met je vrienden. Dat betekent allerminst dat je vrienden moet worden met je collega’s. Het betekent wel dat er genoeg ruimte moet zijn voor iedereen in het team om zichzelf te zijn. Vaak begint het gevoel om onderdeel te zijn van je team met het accepteren van de onderlinge verschillen. Zo zien wij dat teams die geleerd hebben de onderlinge verschillen te accepteren en waarderen, een stuk effectiever werken dan teams die dat nog niet kunnen. Teamcoaching wordt vaak ingezet op het moment dat er signalen zijn van een moeizame samenwerking, zoals een hoog verloop en verzuim, strijd en conflicten en het niet halen van deadlines. Zonde! De meest effectieve manier van teamcoaching is voor de brand ontstaat al beginnen te blussen. Door vroegtijdig aandacht te geven aan de teamsamenwerking voorkom je grote moeilijkheden. De Beukelaar Groep helpt je om in een vroeg stadium, of wanneer er al conflict is, de balans in de dynamiek te herstellen.

Nieuwsgierigheid is een van de grote geheimen voor een gelukkig leven

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?